Wat zijn vectoriële bestanden?
Voor veel van onze producten is een vectorieel bestand vereist. Maar wat is dat nu eigenlijk?
Voor beelden maken we onderscheid tussen twee groepen: rasterbeelden en vectorbeelden. Rasterafbeeldingen worden door je computer opgeslagen in pixels. Vectorbeelden bestaan uit wiskundige formules (paden) die gedefinieerd worden door een begin en eindpunt met daartussen ook nog andere punten waardoor ze zich met elkaar verbinden tot lijnen.
Vectoren hebben als groot voordeel dat ze schaalbaar zijn tot in het oneindige zonder kwaliteitsverlies (geblokt effect/pixels). Dat heb je niet bij rasterbeelden. Die laatste zijn afhankelijk van de resolutie van je beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print van de afbeelding. Hoe lager de resolutie, hoe meer gekarteld en onscherp de afbeelding wordt.
Hoe weet je of een bestand vectoriëel is?
Is het bestandstype: JPG, PNG? GIF, TIFF, BMP of PSD? Jammer, dan kan je zeker zijn dat het geen vector bestand is. Wat nu? Vraag rechtstreeks bij je grafisch ontwerper een vectorbestand op. Hij weet ongetwijfeld welk bestand hij jou dan moet sturen om vervolgens aan ons te bezorgen. In elk geval worden (professionele) logo’s altijd in vector ontworpen. Er is hiervan dus zeker altijd een vectorbestand voorhanden.
Is het bestandstype PDF, AI, EPS, AI of SVG? Dan is de kans erg groot dat je over een vector bestand beschikt! Om zeker te zijn kan je het openen in het opmaakprogramma en het zo sterk mogelijk inzoomen tot zelfs 1200% of hoger als het kan. Wanneer je afbeelding nog altijd even mooi egaal op het scherm wordt weergegeven zonder dat je pixels (blokjes gaat zien en geen kartels langs de randen, dan is de kans nu wel heel erg groot dat het bestand vectoriëel is! Wil je helemaal zeker zijn? Stuur het bestand dan door naar ons, zodat wij voor je kunnen vaststellen of het vectoriëel is.
Waarom moet mijn bestand vectorieel zijn?
Bij specifieke druktechnieken, zoals voor foliedruk, letterpress, blinddruk of stansvormen is het noodzakelijk om op deze manier kleurscheidingen te kunnend efiniëren voor drukmachines. Omdat vectorbeelden als lijntekeningen zijn opgebouwd, zijn dit ook de enige soort van bruikbare bestanden om materialen of stickers in contouren uit te snijden.